Yorumlar
Fırat Kalkanı Harekatı'nın Jeopolitik Kodları- Murat YEŞİLTAŞ
Cerablus müdahalesi, Türkiyenin üç güvenlik sorunuyla eş zamanlı mücadele ettiği bir dönemde başladı. İçeride ve dışarıda oluşan güvenlik kırılganlığına neden olan bütün aktörleri aynı anda hedef aldı. Bu nedenle müdahaleye verilen “Fırat Kalkanı” ismi, FETÖ, PKK ve DAEŞin neden olduğu güvenlik sorunlarına yönelik stratejik düzeyde bir cevap olarak anlaşılmalıdır.
Son bir yıl içinde Türkiyenin içinden geçtiği güvenlik çevresinde adeta bir deprem yaşanıyor. Temmuz 2015de başlayan PKK eksenli silahlı çatışma ve terör, ülkenin enerjisini daha fazla içe yöneltmesine neden olurken Suriyedeki iç savaş süresince kendi jeopolitik realitesini Türkiyeye dayatan DAEŞ-PKK çatışması Türkiyenin güvenliğine yönelik risklere yeni ve yıpratıcı bir dinamiği daha eklemledi. DAEŞ merkezli terör eylemleri, sadece ülkenin “güvenlik yönetişimini” sarsmakla kalmadı aynı zamanda giderek polisiye bir sorun olmaktan çıkarak stratejik bir güvenlik sorununa dönüştü. Bu iki yaşamsal güvenlik sorununun sıkışmasından oluşan negatif enerjiyi Türkiye için stratejik bir zaaf olarak değerlendirip ülkeyi bütün olarak bir iç savaşa sürüklemek isteyen FETÖcü darbe teşebbüsü ve uyguladığı terör ise ülkenin güvenlik mimarisinde sarsıcı bir etki ortaya çıkardı.Tam da böylesi bir ortamda Türkiyenin Cerablus hamlesi geldi.
Peki, Türkiye özellikle 15 Temmuz sonrası oluşan yeni durumun ortaya çıkardığı meydan okumalara nasıl bir politika ile cevap verecek ve Cerablus müdahalesi sonrasında nasıl bir “gelecek güvenlik stratejisi” hayata geçirecek? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle yukarıda bahsettiğim üç güvenlik sorununun eş zamanlı bir biçimde Türkiyenin ulusal güvenliğine ve bölgesel güvenlik politikalarına nasıl ve hangi düzeyde baskı oluşturduğunu doğru bir bağlama oturtmak gerekiyor.
Kırılganlaşan güvenlik ortamı
PKK eksenli çatışma son bir yılda iki düzeyde Türkiyenin güvenlik politikaları açısından bir kırılmaya sebep oldu. Birincisi PKK, çatışmaları şehir merkezlerine taşımak suretiyle Kürt meselesini her zamankinden daha fazla güvenlik eksenine oturttu ve meselenin demokratikleşme zeminindeki ağırlığının hızla kaymasına neden oldu. Bu stratejinin amacı sürekli bir güvensizlik baskısı oluşturarak Türkiyenin enerjisini içeride tüketmek ve böylece kendi gücünü Suriyede sağlamlaştırarak bölgesel siyasette bir aktör haline gelmekti. İkincisi ise Türkiyeye yakın coğrafi kuşağında yeni bir çatışma/savaş cephesi açarak Türkiyenin bölgesel güvenlik siyasetinin sıklet merkezinin kaymasına neden olarak Türkiyenin güvenlik politikalarının içe kapanmasına sebebiyet vermekti. Bu minvalde PKK; DAEŞin varlığını kendi gücünü konsolide etmek ve meşru bir aktöre dönüşmek için stratejik bir fırsata çevirerek Türkiyeye karşı bir “yıpratma savaşı” döneminin başlamasını hedeflemişti. Böylece içerideki Kürt meselesinin bütün dinamiklerini Türkiyenin dışına taşırarak Suriye bağlamına; hatta uluslararası bağlama oturtarak sorunu büyük ölçüde dışsallaştırdılar.
Suriye iç savaşını ve buradaki PKK-DAEŞ çatışmasını içeriye, içerideki çatışmayı da dışarıya taşıyarak, stratejisini Türkiyenin bölgesel güvenlik halkaları içindeki ilk halkanın (iç güvenlik ve sınır güvenliği) Ankara açısından yönetilemez bir boyuta ulaşmasını hedefledi. İlkiyle iç siyasi istikrarı, ikincisiyle Türkiyenin dış politikasını hedef aldı. Bütün bunlar ise şu sonuçları ortaya çıkardı:
-Kürt milliyetçiliği radikalleşerek marjinalleşti.
-PKK, “devlete” ek olarak yeni ve kullanışlı bir “öteki” keşfetti.
-PKK, kendisini bölgesel düzeyde bir tür güvenlik aktörüne dönüştürdü.
-PKK küresel imajını yeniledi
-PKK askeri kapasitesini artırarak bölgesel jeopolitik Lebensraumunu (yaşam alanı) konsolide etti.
DAEŞ kaynaklı terör ve saldırılar öncelikle Türkiyenin iç ve dış güvenlik ortamını kırılganlaştırdı. Bu süre içinde Türkiye bağlamında DAEŞ iki temel stratejiyi hayata geçirmeye çalıştı. İlki, PKKyı öncelikli düşman ilan etmek suretiyle hedef tahtasına yerleştirerek (Suruç, Ankara ve Gaziantep saldırıları) Türkiyede Kürtler içinde var olan farklılıklar arasındaki makası genişletmekti. İkincisi ise, Türkiyenin DAEŞ karşıtı politikasının oluşturduğu askeri baskıyı dengelemek için saldırılarının hedeflerini çeşitlendirerek (Sultan Ahmet, Taksim, Atatürk Havalimanı saldırıları) stratejik düzeyde Türkiyeyi caydırmak. Aslında saldırılarla hedeflediği Türkiye ile PKKnın birbiriyle daha fazla çatışmalarını sağlayarak ikisini de aynı anda zayıflatmaktı. Böylece Türkiye içinde çatışmaların kontrolden çıktığı bir cephe açılmış olacak, kendisi de hem yeni eleman kazanarak Türkiye içinde yerelleşecek hem de üzerindeki çift taraflı askeri baskıyı ortadan kaldıracaktı. Bunların sonucunda;
-Ülkenin güvenlik yönetişimi kırılganlaştı.
-güvenlik bürokrasisi güven kaybetti.
-Türkiyenin güvenlik politikalarının ağırlık merkezine terör yerleşti.
FETÖ bu iki terör örgütünün Türkiyeye yönelik stratejisinin mümkün kılınmasına hizmet etmek için önce güvenlik sektörünü paralize etti, sonrasında ise hem hayatta kalmak için hem de çatışmayı ülke geneline yayarak Türkiyeyi her türlü operasyona açık hale getirmek için elindeki son kozunu kullanarak darbe yapmaya kalktı. Hedefinde ise bir bütün olarak Türkiyenin stratejik angajmanlarını tek bir eksene oturtmak vardı.
Üç örgütle aynı anda mücadele
Türkiye bu üç güvenlik sorunuyla eş zamanlı bir şekilde baş etmek için kademeli bir strateji izledi. Öncelikle PKKyı askeri olarak içeride bitirmek, sonra da DAEŞin Türkiyeye yönelik tehdit kapasitesini ortadan kaldırmak ve devleti FETÖden arındırarak stratejik esnekliğini yeniden kazanmak. Cerablus müdahalesi tam da böylesi bir dönemde geldi ve içeride ve dışarıda oluşan güvenlik kırılganlığına neden olan bütün aktörleri aynı anda hedef aldı. Bu nedenle müdahaleye verilen “Fırat Kalkanı” ismi bu üç aktörün neden olduğu güvenlik sorunlarına yönelik stratejik düzeyde bir cevap olarak anlaşılmalıdır. Bu cevabın jeopolitik kodlarını üç eksende anlamak mümkündür.
PKK-YPG ekseni: PKK, Suriye iç savaşı sayesinde oluşan güvenlik boşluğunda Türkiyenin Suriye sınırını YPG ile siyasi ve askeri olarak doldurdu. Böylece ilk olarak ideolojik ve siyasi düzeyde Kürt milliyetçiliğini radikal bir temel üzerinden yeniden konumlandırarak Türkiye içindeki Kürt milliyetçiliğini konsolide etme imkanı bulmuştu. Askeri düzeyde ise içerideki savaşı kaybetse bile güvenli bir alanda yeniden güç toplayabileceği bir coğrafi zemin kazanmayı hedeflemişti. Bu askeri oluşum özellikle “PKK politik-askeri kuşağını” Fıratın doğu yakasından başlayarak Irakın kuzeyindeki varlığı sayesinde de İran sınırına kadar uzatıp yaklaşık bin kmlik bir alanda rahat bir şekilde mobilize olma imkânını sağlamıştı. Bu minvalde, PKKnın Kuzey Irak siyasetine giderek baskı oluşturmasını da bu kuşak üzerinde elini daha rahatlatacak bir manevra hamlesi olarak okumak lazım.
Görünüşte sahip olduğu bu avantajlara rağmen PKKnın bu stratejisinin sürdürülebilir olduğunu ve kalıcı bir statükoya dönüştürebileceğini ise söylemek oldukça zor. Bunun nedenleri arasında şunlar sıralanabilir: PKK içerideki “şehir savaşı”nın sürdürülebilir olmadığını anladı ve bu stratejisinden vazgeçti. Şehir savaşında kaybettiği stratejik zemini terörü çevreden çıkararak ve sivilleri hedef alarak merkeze taşıdı, ancak zamanla marjinalleşti ve çözüm sürecinde göreceli olarak düzelttiği imajını tamamen kaybetti. Öte yandan; Türkiyenin Cerablus müdahalesi,Türkiyenin askeri gücünü sahaya sürerek PKK-YPG kuşağının coğrafi sürekliliğinin kesilmesine neden oldu. Ayrıca, Türkiyenin “DAEŞle birlikte hareket ettiğine” yönelik yatırım yaptığı tek siyasi sermayesi kullanışsız hale geldi. En önemlisi de PKK-YPGnin Suriyenin kuzeyini Kürtleştirme siyaseti ve buradaki yayılmacı toprak iddiası, Türkiyenin Cerablus müdahalesi ile Araplara ve Türkmenlere derinlik kazandırdığı için zayıfladı. Böylece DAEŞe karşı kendisini yegâne kara gücü olarak kodlayan PKK-YPGnin bu konumu da sarsıldı. En nihayetinde ise Türkiyenin Cerablus müdahalesi, Suriyede ÖSOyu DAEŞ ile mücadelede alternatif bir aktör haline getirerek Suriyenin geleceğinde etkili olabileceğini gösterdi. Bugünlerde muhalif grupların Suriyede tek bir isim altında birleşeceklerinin konuşulmasını da bu minvalde okumak gerekir.
Sınırda dost unsurlar
DAEŞ ekseni: Cerablus müdahalesinin en önemli ilk sonuçlarından biri Türkiyenin DAEŞ ile mücadelesinde askeri safhaya geçilen yeni bir durum ortaya çıkarmasıdır. Son bir yıl içinde DAEŞin Türkiyeye yönelik saldırıları; hedefleri, yöntemleri ve eylemi gerçekleştirenlerin çeşitlilik gösteren kimlikleri bakımından radikal kırılmalar ortaya çıkarmıştı. Başlangıçta bir polisiye sorun gibi gözükürken zamanla DAEŞ Türkiye için askeri bir soruna dönüştü ve Türkiyenin Suriye politikasını zayıflattı. Üstelik bu duruma 100 kmye yakın bir sınır hattının DAEŞin elinde olduğu eklendiğinde mesele aynı zamanda bir sınır güvenliği sorununa dönüştü. Müdahale ile bu durum önemli ölçüde değişti. Birincisi, Türkiye, askeri müdahale ile DAEŞi en azından kendi sınırında konuşlanamayacak şekilde gerileterek Türkiyeye saldırı potansiyelini ortadan kaldırmak için önemli bir zemin oluşturdu. İkincisi ise Fırat Kalkanını enine ve boyuna genişletip kendine dost unsurların güçlerini askeri olarak tahkim ederek sınır güvenliğini sağlamlaştırma imkânı ortaya çıkardı.
FETÖ ekseni: Cerablus müdahalesi aynı zamanda içeride FETÖnün darbe teşebbüsüyle hedef tahtasına yerleştirdiği orduyu da yeniden organize etmek ve içinden geçtiği hassas dönemi daha hızlı atlatmak için yeni bir fırsat ortaya çıkardı. Nitekim Türkiyenin PKK ve DAEŞ ile mücadelesine FETÖ tarafından yapılan “örtük sabotajlar” dikkate alındığında bu yeni durum Türkiyenin daha etkin bir şekilde mücadele etmesine imkân tanımıştır. Darbe gerçekleşmiş olsaydı Türkiyenin Suriye muhalefetinden askeri ve politik olarak desteğini çekeceği ve YPG-PKK kuşağının tamamlanması için herhangi bir engel kalmayacağı düşünüldüğünde Cerablus operasyonu ile bu riskin de büyük ölçüde ortadan kalktığı görülür. Sonuç olarak Cerablus müdahalesi Türkiyenin içinden geçtiği güvenlik kırılganlıklarını giderecek önemli bir stratejik hamledir. Kalıcı sonuçlarını görmek için ise zamana ihtiyaç olacak.
Bu yazı ilk defa Star Gazetesi'nde yayınlanmıştır.